Yritysmarkkinoista lisäpuhtia yrityskauppoihin

Huhtikuussa 2022 Matti Leinonen myi Töysässä sijaitsevan yrityksensä Masa-Metalli Oy:n liiketoiminnan kauhajokelaisen Esa Mäki-Turjan Esku Oy:lle. Kauppa sai alkunsa Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinoilla Kurikassa viime syksynä. Muutama kuukausi kauppakirjan kirjoittamisen jälkeen Esa on tyytyväinen ostoonsa.

Hyvä myyntipuhe Yritysmarkkinoilla herättää ostajien kiinnostuksen

Matti oli viritellyt yritystään myyntikuntoon. Arvon määrityksessä oli apuna ulkopuolinen taho ja yritys laitettiin myyntiin. Kiinnostuneita löytyi 6-7, mutta Matti päätti mennä esittelemään yrityksensä vielä Yritysmarkkinoille.

– Esittelypuheessa kannattaa keskittyä ostajia eniten kiinnostaviin seikkoihin eli yrityksen toimialaan, liikevaihtoon, tulokseen, työntekijöiden määrään, tuotteisiin ja kehitysnäkymiin., vinkkaa Matti.

– Ostajaa kiinnostaa myös yrityksen hinnan suuruusluokka, lisää Esa.

– Kannattaa tarkkaan miettiä mitä siinä haluaa sanoa ja mikä ostajaa kiinnostaa, sanovat niin Matti kuin Esakin.

Esittelyjen jälkeen keskustelut alkavat ostajien ja myyjien kesken.

– Viime vuonna mukana oli mukavasti sekä ostajia ja myyjiä, muistelee Matti.

Yrityskaupat vaativat pohjatyötä, mutta tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden yrittäjyyteen

Yritysosto ja -myynti ei ole hetken päähänpisto. Matin ja Esan tapauksessa molemmat olivat tehneet paljon pohjatyötä ja Esa oli miettinyt sopivan yrityksen ostoa jo hetken aikaa.

Yrityksen arvonmääritys oli yksi kiinnostavimmista asioista. Sekä Esan että Matin mielestä yrityksen arvoa määriteltäessä tulosta on oltava, pelkällä varastolla ja kiinteistöllä ei ole niin paljon arvoa. Ulkopuolisen tahon käyttäminen neuvotteluissa oli hyvä ratkaisu, kommentoivat Esa ja Matti.

Esa haluaa nostaa esiin, että yrittäjyys on yksi loistava mahdollisuus opiskelut päättävälle tai työtä tekevälle nuorelle. Nuoret pitäisi tavoittaa paremmin ja kertoa tästä tilaisuudesta.

– Myytäviä, toimivia yrityksiä on nyt hyvin tarjolla. Mahdollisuus ostaa toimiva yritys voi olla hyvä ajatus, vaikka monelle maatilan kasvatille, pohtii Esa.

Tunnelmat kauppojen jälkeen

Muutama kuukausi kauppakirjan kirjoittamisen jälkeen Esa on tyytyväinen ostoonsa. Päätös tuntuu oikealta ja yrittämisen intoa löytyy. Alkuun on ollut paljon tilauksia, mutta haltuunotto on sujunut hyvin eikä yllätyksiä ole tullut.

Matti on ollut Esan apuna ja perehdyttää yritykseen. Esa arvostaa sitä, että Matti on mukana aktiivisesti muutosvaiheessa.

– Yksi tärkeimmistä kriteereistä yrityksen ostamisessa oli, että myyjä on mukana perehdyttämässä ja mukana yrityksen toiminnassa sovitun ajan. Myyjän tieto ja kokemus on todella arvokasta, kertoo Esa.

Kannattaa lähteä mukaan Yritysmarkkinoille olit sitten myymässä tai ostamassa yritystä. Tapaaminen yritysmarkkinoilla voi johtaa yrityskauppaan, kuten Matin ja Esan tapauksessa kävi.

Myyjän vinkit yritysmarkkinoille:

  • tee etukäteen napakka, kiinnostava puhe
  • aktiivinen juttelu on tärkeää
  • käsiohjelmasta löytyy tietoa
  • ota mukaan käyntikortteja

Esa Mäki-Turja ja Matti Leinonen kohtasivat Yritysmarkkinoilla.