Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat 7.10.2023 Alavudella.

Kauppaa tapahtuu tässäkin ajassa

Tilastokeskus julkaisi viimeisimmät konkurssilukunsa heinäkuulta 2023. Etelä-Pohjanmaalla heinäkuussa oli vain viisi konkurssia, mikä kesäkuun 19 konkurssihakemuksen jälkeen tuntui suorastaan rauhoittavalta. Kaikkiaan konkurssiin on haettu vuoden alusta Etelä-Pohjanmaalla 77 yritystä.

Voisi luulla, että näissä oloissa yrityskaupat hyytyisivät kokonaan. Näin ei ole kuitenkaan käymässä. Viime vuonna asiakaskunnassani toteutui 14 yrityskauppaa. Tänä vuonna niitä on ollut jo yhdeksän ja lisää on tiedossa.  Yrityskaupat ovat pitkiä prosesseja. Ne kaupat, joita on suunniteltu ja valmisteltu jo pitempään ovat toteutumassa edelleen. Perusteet, joiden vuoksi kaupoista on alettu neuvotella eivät ole muuttuneet. Korkea korkotaso ja rahoittajien tiukat lainaehdot toki rajaavat tällä hetkellä isompia yrityskauppoja.

Pienissäkin yrityksissä, jotka ovat toimineet pitkään ja tuottaneet omistajalleen toimeentulon on jotain arvokasta. Yrityksen alasajon sijaan on kannattavampaa yrittää myydä yrityksestä arvokkaimpia osia, joilla on arvoa. Niitä voi olla yrityksen toimintatapa, henkilöstön osaaminen, asiakasrekisteri, yrityksen nimi, maine, toimintakalusto, someseuraajien määrä tai pelkästään puhelinnumero, johon asiakkaat soittavat.

Yrittäjä, pysähdy miettimään, mitkä ovat sinun yrityksesi vahvuuksia. Korkotason on ennustettu lähtevän laskuun jo ensi vuoden alussa. Nyt on hyvä aika alkaa valmistautua yrityskauppaan järjestämällä yrityksesi asiakirjat, siivoamalla nurkat, pohtimalla myyntiargumentit ja tilaamalla arvonmäärityksen.

Arvonmäärityksen voit saada yksityisiltä yritysvälittäjiltä, tilitoimistoltasi tai hyödyntämällä Ely-keskuksen Analyysi-palveluita. Analyysipalveluitten suhteen kannattaa pitää kiirettä, koska näiden yrittäjille huippuedullisten palveluitten tuottaminen päättyy tämän vuoden lopussa.

Etelä-Pohjanmaan Yritysmarkkinat, jossa yritysten ostajat ja myyjät kohtaavat, on aina ollut tapahtuma, josta on lähtenyt yksi tai useampi yrityskauppa liikkeelle. Tänä vuonna on tapahtumaan tehty uudistuksia, jotka helpottavat tapahtumaan osallistumista. Olemme tiivistäneet ohjelma-aikaa ja esittelemme yritykset puolestanne. Tapahtumapaikka on keskeinen, mutta sellainen, jossa voidaan helposti käydä myös luottamuksellisia neuvotteluita.

Yrityksen ostaminen ja myyminen on tänä päivänä yleisempää kuin julkisesta keskustelusta voisi päätellä. On hölmöläisten hommaa jättää asiaa viime tinkaan. Parhaan hinnan saadakseen osaava yrittäjä aloittaa toimenpiteet heti, kun sanat ”yrityksen myynti tai sukupolvenvaihdos” tulee mieleen. Kuuluthan sinä niihin.

Jorma Ranta
omistajanvaihdosasiantuntija
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät

050 593 9739
jorma.ranta@yrittajat.fi