Kuinka saada kaikki irti yritysmarkkinoista?

Tulosjärjestelyt Partners on yrityskauppoihin ja juridiikkaan erikoistunut asiantuntijayritys. Avustamme sekä myyjiä että ostajia koko yrityskauppaprosessissa. Palveluihimme kuuluu myös pienemmät kokonaisuudet, kuten due diligence –prosessissa avustaminen tai kauppakirjojen laadinta.

Me Tulosjärjestelyillä olemme osallistuneet yrityskauppamarkkinoille asiantuntijana ympäri Suomea, ja olemme näiden tilaisuuksien pohjalta koonneet seuraavat viisi vinkkiä, miten saat kaiken irti yrityskauppamarkkinoista.

  1. Valmistele yritysesittely

Yrityskauppamarkkinoilla on tapana pitää lyhyt ja tiivis esittely yrityksestä ja sen liiketoiminnasta. Kuvaile, mitä olet myymässä, mitä yrityksesi tekee ja miksi yritys olisi hyvä ostokohde. Tämä auttaa avaamaan keskusteluita ja herättämään kiinnostusta.

  1. Myyjälle: Mieti tavoitteesi yrityksen myynnille

Yrityksen myyminen on usein yrittäjän elämän tärkein kauppa. Ennen myyntiprosessiin ryhtymistä on tärkeää tunnistaa selkeät tavoitteet ja motiivit myynnille. Halutaanko myydä jokin osa yhtiöstä liiketoimintakauppana vai koko yhtiö osakekaupalla? Onko tärkeää, että yrityksen brändi säilyy? Tällaisilla tavoitteilla on vaikutus kaupan rakenteeseen ja ehtoihin, minkä vuoksi yrityksen myyjänä on aiheellista määrittää omat kauppaan liittyvät toiveensa. Tämä auttaa myös määrittämään yrityksellesi sopivaa ostajaprofiilia.

  1. Ostajalle: Mieti kohdeyrityksen ostokriteerit

Ennen yritysmarkkinoille osallistumista on yrityksen ostamisesta kiinnostuneen hyvä määrittää, miksi yrityskauppa on tarpeellinen ja mitä sillä tavoitellaan. Onko tarkoitus laajentaa olemassa olevaa yritystoimintaa vai ryhtyä yrittäjäksi yritysoston kautta? Lisäksi on hyvä laatia kriteerit, jotka määrittävät ostettavan yrityksen ominaisuudet. Nämä voivat sisältää yrityksen toimialan, koon, maantieteellisen sijainnin ja taloudelliset tekijät. Ostotavoitteiden ja –kriteerien miettiminen ennakkoon auttaa sinua tunnistamaan juuri sinulle sopivat ostomahdollisuudet.

  1. Hyödynnä asiantuntija-apu

Yrityskauppamarkkinoilla on mukana alan huippuosaajia, jotka mielellään keskustelevat kanssasi ja antavat vinkkejä kaupan jokaiseen vaiheeseen. Mukana on yrityskaupan asiantuntijoita, juristeja, yritysvälittäjiä ja rahoittajia. Jos et halua keskustella henkilökohtaisesta tilanteestasi markkinoilla, monet asiantuntijat tarjoavat maksuttoman ja luottamuksellisen konsultaation. Juttele asiantuntijoille rohkeasti, ja hyödynnä heidän osaamistaan koko yrityskauppaprosessin ajan. Asiantuntijaa käyttämällä pystyt itse myyjänä keskittymään liiketoimintaan ja ostajana kohdeyritykseen tutustumiseen.

     5. Verkostoidu ja sovi jatkotapaamisia

Verkostoituminen on tärkein osa yrityskauppamarkkinoita. Kuuntele aktiivisesti, osoita kiinnostusta muiden tarinoista ja kysy kysymyksiä. Muista myös, että laadukkaat keskustelut ovat tärkeämpiä kuin valtavan kontaktimäärän kerääminen. Sovi uusien kontaktiesi kanssa jatkotapaamisista, jotta pääset yrityskauppaprosessissa alkua pidemmälle.

On hyvin harvinaista, että kaupat syntyisivät jo yrityskauppamarkkinoilla. Markkinoiden päätarkoituksena onkin löytää ostajaehdokkaita tai potentiaalisia kohdeyrityksiä ja tavoittaa alan asiantuntijoita. Usealle osallistujalle tilaisuus on yksi ensimmäisistä askeleista yrityskauppaprosessissa. Pohdi prosessin seuraavia askeleita ja miten saavutat asettamasi tavoitteet myös tilaisuuden jälkeen.

Maija-Ilona Pekkanen
LL.M., GDLP (Banking & Finance)
Tulosjärjestelyt Partners Oy
+358 40 5592504
www.tulosjarjestelyt.fi